Monipuolisempi ja tehokkaampi kuin kuorma-auto

Testissä alle 300 hevosvoiman traktori puski läpi sellaisista lumivalleista, joista 500 hevosvoiman kuorma-auto ei päässyt läpi, kertoo Finavian Jonne Sällinen Hallin lentokentän kunnossapidosta.

Hallin kiitotien pituus on 2,6 kilometriä. Lumisateella saa ajaa useammankin kymmentä kilometriä, että leveä kiitotie saadaan puhtaaksi. Valtra T254 Versu -traktorin edessä on 5,6 metriä leveä aura, takana harja ja puhallin. Harjan ja puhaltimen vuoksi yhdistelmällä työskennellään melko hitaasti, jolloin kuorma-auton suuremmasta huippunopeudesta ei ole hyötyä.

Aura jättää pienen pinnan lunta, loput otetaan harjalla ja puhallin puhaltaa pinnan ihan puhtaaksi. Kiitotien pinnan pitää olla aina aivan puhdas, että laskeutuminen ja
nouseminen on turvallista, kertoo Sällinen.

Traktori on paitsi tehokkaampi, myös monipuolisempi ja mukavampi kuin kuorma-auto.

– Traktorin ohjaamosta näkee hyvin auran kummankin kulman, kun taas kuorma-autossa oikea etukulma jää pimentoon. Traktorissa istutaan työkoneen  keskellä ja sieltä on kaikin puolin parempi näkyvyys. Traktori on niin mukava istua ja ajaa, että aamulla meinaa tulla kilpajuoksu siitä, että kuka saa ajaa traktorilla.

Lentokentällä ei ole kuorma-autoille tekemistä talveksi, vaan ne seisovat lähinnä paikoillaan. Traktorille sen sijaan on monipuolista työtä.

– Traktorilla niitetään nurmialueita ja sitä käytetään maansiirtotöissä. Traktori on työkoneena selvästi monipuolisempi kuin kuorma-auto.

Asiakkaan traktorikalusto

VALTRA T254 VERSU

  • 271 hv, 1000 Nm, 7300 kg
  • erikoisväri Finavia-keltainen
  • paneelimajakka lentokenttäkäyttöön
  • VHF-puhelin
  • ABS-pistoke taakse

Tutustu lisää Valtra T-sarjaan TÄSTÄ!