Japa 405:llä urakoivat Ritva ja Pasi Ovaska:

“Isoa puuta tekee tällä kolme kertaa nopeammin kuin vanhalla”

Ovaskat pyysivät tarjouksen Japa 405 TRE:stä AGCO Suomen Lahden myymälästä ja tarjosivat vaihdossa vanhan traktorin. Japan tehtaan väki kävi pitämässä kattavan käyttökoulutuksen.

– Edellinen kone oli traktorikäyttöinen, tämä on sähkökäyttöinen. Nyt kone on asfaltoidussa hallissa, kun ennen työskenneltiin ulkona. Paljon on siis muuttunut, kertoo Pasi Ovaska.

Ritva Ovaska käyttää uutta Japa 405 TRE:tä. Puut tulevat syöttöpöydältä, kone ravistelee ne puhtaiksi ja kuljetin nostaa ne traktorin etukuormaimen trukkipiikeissä roikkuvaan säkkiin. Työtä tehdään uudessa, asfaltoidussa hallissa.

Vanhassa koneessa isompi puu piti halkoa kahteen kertaan, eli ottaa välillä pois koneesta ja syöttää sitten uudelleen. Japa 405:llä isotkin puut voi pilkkoa kerralla. Ovaskat arvioivat, että koneen teho on yli 30-senttisellä puulla noin kolme kertaa isompi kuin vanhan koneen. Pienemmällä puulla ero on pienempi, mutta silloinkin työskentely on paljon kevyempää.

Myös puhdasta haapaa ja leppää

Ovaskan Harjulan tilalla elanto kertyy monesta pienestä purosta. Pasi opettaa maataloutta ja konetöitä Saaren maatalousoppilaitoksessa, noin seitsemän kilometrin päässä tilalta. Polttopuutuotanto on osa tilan metsätaloutta. Pelloilla viljellään viljaa ja heinää hevosille. Lisäksi Pasi urakoi N124 HiTech -traktorilla esimerkiksi lumitöitä, piennarmurskausta ja peltotöitä. Maatilan tunnuslause esimerkiksi Facebookissa onkin: “Ovaskan Harjula – Puuta heinää konepalvelua”.

– Polttopuun tekeminen liittyy tilan muuhun metsätalouteen. Polttopuut on tähän asti saatu pääosin hakkuiden yhteydessä, mutta määrien kasvaessa pitänee polttopuuta myös ostaa. Perinteisen koivun ja sekapuun lisäksi toimitamme myös puhdasta haapaa ja leppää. Leppää menee palvaajille ja haapa on hyvää piipun putsaamiseen, kun siinä ei ole lainkaan tervasta, kertoo Ritva Ovaska.

Suurin osa asiakkaista on Mäntsälän keskustassa noin 12–15 kilometrin päässä. Puuta toimitetaan säkeissä noin 50 kilometrin säteelle sekä keväisin tuoreena myös irtotavarana kärryllä. Uusi hankinta on myös Saksasta hankittu pienoiskuormuri, jossa on neliveto ja Hiabin nosturi. Sillä säkit voi viedä ahtaillekin omakotitalojen pihoille tai nostaa aitojen yli.

Lue myös