Turvallisuus ei voi perustua tyhjiin toiveisiin

Voimanulosotto saattaa hyvinkin olla maatilan vaarallisin laite

Oletko koskaan miettinyt, että maataloudessa sattuu runsaasti vakavia työtapaturmia
verrattuna muihin toimialoihin? Väärin käytetyt tai vialliset ajoneuvot ja koneet aiheuttavat
maatiloilla runsaasti kuolemia ja vakavia vammoja. Ethän jätä maatilasi turvallisuutta
sattuman varaan. Voit vähentää riskejä säännöllisillä turvallisuustarkastuksilla, asianmukaisella koulutuksella ja kunnollisilla varusteilla. Tuskin hyppäisit lentokoneestakaan laskuvarjoa tarkistamatta? Älä ota maatilan turvallisuuttakaan itsestään selvänä.

Ota riskien arviointi ja turvallisuustarkastukset osaksi työpäivääsi joka päivä. Ilman asianmukaisia turvallisuustarkastuksia maatalous voi olla riskialtista liiketoimintaa, se on yksi maailman vaarallisimmista teollisuudenaloista. Hyvä uutinen on, että pienet päivittäiset toimet voivat vähentää merkittävästi riskiä vammalle, joka voisi vaikuttaa loppuelämääsi. Turvallisen viljelyn avain on varmistaa, että koneet ja laitteet tarkastetaan säännöllisesti ja niitä käytetään oikein. Jotain niinkin yksinkertaista kuin pyyhkimien vaihtaminen voi estää onnettomuuksia parantamalla näkyvyyttä. On erittäin tärkeää varmistaa, että kaikki maatilan työntekijät, erityisesti tilapäiset työntekijät, ovat tietoisia lietteen, karjan ja sähkölinjojen kanssa työskentelyn vaaroista. On myös tärkeää priorisoida omaa terveyttäsi, väsymys voi heikentää päätöksentekoa, joten opettele tunnistamaan merkit.

Ei minulle käy niin

Varmin tapa varmistaa itsesi ja muiden turvallisuus, on ottaa turvallisuus tavaksi. Älä sivuuta työpäiväsi riskejä. Oletpa vasta aloittanut tai työs­kennellyt koko ikäsi traktoreiden kanssa, mikään ei suojaa onnettomuuksilta, jos jätät turvallisuusseikat huomioimatta. Se, että mitään ei ole sattunut, ei tarkoita, etteikö mitään voisi sattua. Huolehtimalla turvallisista työskentelytavoista ja koneidesi turvallisuusvälineistä et suojele vain itseäsi, vaan jokaista lähelläsi.

Voimanulosotto saattaa hyvinkin olla maatilan vaarallisin laite

Voimanulosotto on monipuolinen ja hyödyllinen laite. Voimanulosottoon liittyvät onnettomuudet voivat kuitenkin aiheuttaa elämää mullistavia vammoja tai kuoleman. Vaikka voimanulosoton käyttökertoja olisi kertynyt jo runsaasti, sen kanssa työskennellessä keskittyminen ei saa herpaantua. Voimanulosottoa oikein käyttäen ja tarkastukset suorittaen voit pitää kaikki turvassa. Toimimalla systemaattisesti turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen, voit vähentää riskiä vakavalle onnettomuudelle.

Suosittelemme, että aloitat varmistamalla, että suojukset ja rajoitusketjut ovat paikoillaan. Ethän koskaan käytä laitetta, jos se suojukset puuttuvat tai ovat vahingoittuneet. Onko voimanulosoton suojus oikean kokoinen ja pituinen? Huonosti istuvat suojukset ovat vaarallisia ja suojuksen on suojattava pyörivät akselit kokonaisuudessaan. Vialliset voimanulosoton akselit voivat irrota koneesta ja osua johonkuhun. Lisäksi kannattaa varmistaa, että voimanulosoton suojus ja pikaliitin on puhdistettu ja rasvattu säännöllisesti. Ja lopuksi, muista huolehtia näkyvyydestä; puhdista ikkunat ja varmista, että sinulla on hyvä näkyvyys työkoneelle.

Kuten huomaat, hyvinkin pienillä päivittäisillä toimenpiteillä voit varmistaa, että suojelet itseäsi ja läheistesi turvallisuutta. Parempi katsoa kuin katua.

Suojele itseäsi ja muita

  • Koneen ympäri kiertämiseen kuluu vain muutama sekunti. Älä koskaan astu liikkuvien osien, kuten pyörivän voimanottoakselin yli.
  • Käytä aina hyvin istuvia vaatteita. Huivit, korut tai hupparin narut voivat helposti takertua
  • pyörivään voimanottoakseliin, joten on parasta poistaa ne. Sido pitkät hiukset nutturalle tai käytä lippalakkia.
  • Tarkista, ettei vaaravyöhykkeellä ole ketään, ennen kuin käynnistät voimanottoakselin. 
  • Pidä lapset etäällä voimanulosotosta ja kaikista koneista. 
  • Varmista, että jalankulkijat ja ajoneuvot pääsevät ohittamaan turvalliselta etäisyydeltä.
  • Pidä matkapuhelin mukanasi ja hätänumerot pikavalinnassa.
  • Varmista, että kaikki uudet käyttäjät perehdytetään kunnolla.

Teksti: Mirva Korhonen Kuva: Valtran arkisto

Lue myös