Käytetyn traktorin osto-opas | Osa 3 / 5: Mistä kannattaa ostaa?

Käytettyjä traktoreita löytyy koneliikkeistä, yksityisiltä myyjiltä ja internetin käytettyjen koneiden palstoilta, kuten AGCO Suomen Konepörssistä.

Internetin myyntipalstoilla on usein sekä yksityisten että koneliikkeiden myymiä traktoreita. Nettipalveluissa on helppo rajata hakuja alueellisesti, hinnan tai vaikkapa traktorimallin mukaan. Useimpiin palveluihin voi myös luoda ns. hakuagentin, joka hälyttää heti, kun myyntiin tulee sopiva kone.

Koneliike vai yksityinen myyjä?

Käytetyn traktorin voi ostaa joko yksityiseltä myyjältä tai koneliikkeestä. Kahden yksityishenkilön välinen kauppa eroaa juridisesti siitä, kun koneliike myy traktorin y-tunnuksen omaavalle viljelijälle tai siitä, että koneliike myy traktorin yksityisasiakkaalle. Koneliikkeen ja yksityisasiakkaan välisessä kaupassa myyjällä on pääsääntöisesti isompi vastuu kuin yritysten välisessä kaupassa. Toisaalta yksityisten välisessä kaupassa ei voida vähentää arvonlisäveroa, elleivät molemmat osapuolet ole arvonlisäverovelvollisia.

Koneliikkeellä on monia etuja verrattuna yksityiseltä ostamiseen:

varo huijaria netissä!

Yksityisiltä nettipalstoilta käytettyä traktoria ostaessa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä huijaukset ovat yleistyneet viime vuosina. Usein huijari on myymässä traktoria, jota hän ei edes omista.

Huijauksen merkkejä voivat olla:

  • kova kiire, ei harkinta-aikaa
  • saman koneen kuvat löytyvät muualtakin netistä
  • traktori ei ole myyjän omaisuutta
  • myyjä haluaa heti käsirahan ennen traktorin luovuttamista
  • traktorilla on muka paljon muitakin ostajia
  • omituisen edullinen hinta
  • epätäydelliset yhteystiedot, ei oikeaa osoitetta tai se ei täsmää

Jos on varma, että on törmännyt netin myyntipalstalla huijariin, eli löytää esimerkiksi oman traktorinsa myyntipalstalta, niin kannattaa ilmoittaa asiasta poliisille. Joissakin tapauksissa rikollista ei saada kiinni, mutta joskus paatunut huijari ei kerta kaikkiaan välitä kiinnijäämisestä eikä siksi peittele jälkiään. On konealan kaikkien rehellisten toimijoiden etu, että rikolliset saadaan kiinni, joten huijausyritystä ei kannata jättää sikseen, vaikkei siihen itse haksahdakaan.

Valtra N4

kannattaisiko kone tuoda ulkomailta?

Yksi vaihtoehto on uittaa käytetty traktori ulkomailta joko suoraan tai välittäjän avulla. Valikoima on iso ja ulkomailta löytää hyvin etenkin harvinaisempia ja isompia koneita. Myös hinta voi olla halpa, mutta toisaalta päälle tulee äkkiä paljon muita kuluja.

Käytettyä traktoria ulkomailta ostaessa riskit ovat aina suuremmat kuin kotimaasta ostettaessa. Traktoria ei pääse ehkä lainkaan tarkistamaan etukäteen tai se on kallista ja vie aikaa. Ongelmien ilmetessä myyjältä tuskin saa hyvitystä tai apua.

Esimerkiksi englantilainen tai saksalainen konekauppias varmasti myy parhaat käytetyt koneet lähiseudun tutuille vakioasiakkaille. Huonompikuntoinen tai epäilyttävä traktori on helppo myydä vaikka Suomeen, josta ei koira perään hauku.

Monissa maissa traktoreiden liisaaminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Näitä muutaman vuoden ikäisiä vaihdokkeja on paljon tarjolla. Osa on hyvässä kunnossa, mutta liisaajalla ei välttämättä ole ollut mielenkiintoa pitää konetta kunnossa, koska se on hänellä vain “käymässä”. Huolloissa on nähty esimerkiksi yli 5000 tuntia ajettuja uitettuja entisiä leasing-traktoreita, joihin ei ole tehty vielä ensimmäistäkään huoltoa.

Ulkomailta traktorin ostamista harkitsevan kannattaa miettiä ainakin seuraavia näkökulmia:


lue myös nämä!


AGCO Suomen Konepörssistä löydät laajan valikoiman vaihtotraktoreita.

AGCO Suomen vahvuus vaihtokonemyyjänä on koko maan kattava verkosto. Vaihtokonekaupat voi tehdä oman, tutun traktorimyyjän kanssa tai suoraan siellä pisteessä, missä vaihtokone on tarjolla. Lähin myyjä voi myös helposti käydä arvioimassa tulevasta vaihtokoneesta maksettavan hyvityksen. Lisäksi huolloissa voidaan helposti varustella etenkin omien merkkien käytettyjä koneita. AGCO Suomi on luotettava sopimuskumppani.


lähin aGCO Suomen myyjä palvelee kaikissa vaihtokoneasioissa

Ota yhteys lähimpään AGCO Suomen myyjääsi, kun tarvitset apua vaihtokoneasioissa. Saat esittelyn ja tarjouksen kaikista AGCO Suomen vaihtokoneista – oli kone sitten missä päin Suomea tahansa.

Lähin myyjäsi