Käytetyn traktorin osto-opas | Osa 4 / 5: Mitä kannattaa tarkastaa ostotilanteessa?

Tällaista tietoa voi löytää alan lehdistä. Esimerkiksi Koneviestissä on julkaistu juttuja käytetyistä traktoreista. Joitakin vinkkejä voi saada myös alaa tuntevilta tutuilta tai netin keskustelupalstoilla. Keskustelupalstoilla tosin on lähes yhtä paljon väärää tietoa ja riidan haastamista kuin oikeasti hyödyllistä tietoa käytettyjen traktoreiden ominaisuuksista. Joitakin yleisiä ohjeita voidaan kuitenkin antaa.

koeajo ja tarkastus

Ostettava traktori kannattaa aina koeajaa, jos suinkin mahdollista. Tyypillisesti traktoreita tuntematon kesämökki- tai harrastetraktorin ostaja kokeilee ensimmäiseksi traktorin ohjaamossa valot ja stereot, joilla tosin ei ole juuri mitään vaikutusta käytetyn traktorin kuntoon tai arvoon.

Tärkeämpää on testata huolellisesti traktorin pääkomponentit: moottori, voimansiirto, nostolaite ja hydrauliikka. Traktori kannattaa aina ajaa lämpimäksi asti ja kuunnella kaikkia poikkeavia ääniä. Täytetty huoltokirja kertoo paljon traktorin ylläpidosta. Merkkiliikkeet näkevät traktorin huoltohistorian ilman paperista kirjaakin.

Luotettava myyjä on jälleen kerran iso apu. Ison koneliikkeen myyjä kertoo traktorista kaikki hänen tiedossaan olevat asiat; niin ominaisuudet ja vahvuudet, kuin myös viat ja riskit. Koneliikkeen myyjä haluaa välttää jälkikäteen ilmeneviä pulmia koneen kunnossa, toisin kuin yksityinen myyjä, jonka päätehtävä on vain päästä traktoristaan eroon

Valtra N4

käytetyn traktorin ostaminen näkemättä

Edellä kannustettiin koeajamaan käytetty traktori aina kun mahdollista. Aina koeajo ei kuitenkaan ole mahdollista tai ainakaan järkevää esimerkiksi ajankäytön kannalta.

Käytetyn traktorin ostaminen näkemättä on turvallisempaa maanlaajuisen ketjun valikoimista kuin yksityiseltä myyjältä. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä ketjun paikalliseen myyjään. Hän voi selvittää toisella paikkakunnalla olevan traktorin kunnon ja varusteet tarkasti ja luotettavasti.

Usein on mahdollista saada traktorille kuljetus omalle paikkakunnalleen, jos kauppa on todennäköinen. Pelin henki on se, että myyjäliike on kyllä kiinnostunut tuomaan traktorin koeajettavaksi, jos ostaja on sitoutunut sen ostamaan. Jos traktori ei kuitenkaan vastaa kuvausta ei sitä ole pakko ostaa.

viritetyt ja muunnellut traktorit vaihdokkeina

Takavuosina joillakin seuduilla oli yleistä lisätä traktorin tehoa joko mekaanisesti syöttöpumppua ruuvaamalla tai moottoria ohjelmoimalla. Lisäksi jotkut käyttäjät ovat kytkeneet traktoreidensa päästöjä vähentävän AdBlue-urearuiskutuksen pois toiminnasta. Käyttämätön urearuiskutuslaitteisto menee usein tukkoon ja sen uusiminen voi olla kallista.

Ohjelmoimalla tehty viritys näkyy aina merkkihuollossa, kun moottorin loki luetaan. Tätä tarkastusta ei kuitenkaan tehdä välttämättä kaikille käytetyille traktoreille. Luotettavan koneliikkeen myyjä kertoo käytetyn traktorin virittämisestä tai muutoksista, jos ne ovat hänen tiedossaan. On sitten uuden omistajan oma päätös haluaako hän palauttaa tehdasasetukset vai onko hän tyytyväinen muunneltuun traktoriinsa. Viritetyille tai muunnelluille traktoreille ei yleensä myönnetä takuuta.

Käytetyn traktorin ostajan kannattaa aina selvittää onko traktoria viritetty tai muunneltu. Esimerkiksi valtion tai kuntien tienhoidossa urakoivien traktoreiden vaaditaan yleensä täyttävän päästönormit. Jos näin ei ole, niin traktori poistetaan töistä ja urakoitsija voi joutua maksamaan korvauksia sopimusrikkomuksesta.

käytetyn traktorin takuut ja ehdot

Isot koneliikkeet myöntävät parhaimmille ja uusimmille oman merkkinsä traktoreille takuita. Hieman vanhemmalle, mutta kuitenkin hyväkuntoiselle vaihdokille voi saada erikseen sopimalla esimerkiksi kolmen kuukauden varaosatakuun, joka kattaa omavastuun jälkeen puolet varaosien hinnasta. Joissakin tapauksissa traktorimyyjän kanssa voi sopia koneen tarkastuksesta paikallisessa huollossa ennen kauppaa, jonka jälkeen kumpikin osapuoli tietää tarkasti koneen kunnon.

Ostajalla on aina velvollisuus perehtyä huolellisesti myytävään traktoriin. Traktori kannattaa käydä myyjän kanssa tarkasti läpi. Mahdolliset takuut tai muut erikoisehdot tulee kirjata kauppasopimukseen. Käytetyllä traktorilla ei ole automaattisesti minkäänlaista takuuta. Tässäkin tapauksessa luotettavan koneliikkeen kanssa toimiminen on turvallisempaa kuin yksityisten välinen traktorikauppa.

Uusi omistaja voi hankkia lisäturvaa uudehkolle käytetylle traktorilleen ottamalla vakuutusyhtiöstä konerikkovakuutuksen.


lue myös nämä!


AGCO Suomen Konepörssistä löydät laajan valikoiman vaihtotraktoreita.

AGCO Suomen vahvuus vaihtokonemyyjänä on koko maan kattava verkosto. Vaihtokonekaupat voi tehdä oman, tutun traktorimyyjän kanssa tai suoraan siellä pisteessä, missä vaihtokone on tarjolla. Lähin myyjä voi myös helposti käydä arvioimassa tulevasta vaihtokoneesta maksettavan hyvityksen. Lisäksi huolloissa voidaan helposti varustella etenkin omien merkkien käytettyjä koneita. AGCO Suomi on luotettava sopimuskumppani.


lähin aGCO Suomen myyjä palvelee kaikissa vaihtokoneasioissa

Ota yhteys lähimpään AGCO Suomen myyjääsi, kun tarvitset apua vaihtokoneasioissa. Saat esittelyn ja tarjouksen kaikista AGCO Suomen vaihtokoneista – oli kone sitten missä päin Suomea tahansa.

Lähin myyjäsi